Checklist Zonnepanelen

1.    Uw elektriciteitsverbruik

Voordat u zonnepanelen koopt, is het belangrijk dat u weet wat uw energieverbruik is. Dit kunt u terugzien op de jaarrekening van uw energieleverancier en staat vermeld in kWh (kilowattuur). Uw energieverbruik kunt u vervolgens vergelijken met de potentiële opbrengst van een zonne-energiesysteem. De algemene vuistregel hiervoor is: 2000 Wattpiek (Wp) genereert per jaar 1800 kWh elektriciteit. Maar let op: dit is afhankelijk van uw woonplaats en de helling en oriëntatie van het dak. Een gecertificeerd installateur kunt u hierbij helpen. Vergeet ook niet na te denken over uw toekomstsituatie. Bent u bijvoorbeeld van plan uw gezin uit te breiden, een elektrische auto aan te schaffen of uw woning te verwarmen met een warmtepomp? Neem dit dan mee bij het berekenen van uw energieverbruik.

2.    Het verschil tussen de kortste terugverdientijd en het hoogste rendement

De kortste terugverdientijd betekent niet altijd het hoogste rendement. Een goedkoper systeem lijkt vaak voordeliger, omdat u het aankoopbedrag eerder hebt terugverdiend. Maar, bij een goedkoper systeem heeft u vaak het risico dat deze eerder stuk gaat of afneemt in vermogen. Een duurder, kwalitatief systeem levert in dezelfde tijd vaak een hoger rendement op. Zo’n systeem heeft namelijk vaak een hogere kWh opbrengst per paneel en degradeert minder snel. U verdient duurdere panelen dus misschien pas een paar jaar later terug, maar vanaf de eerste dag levert dit direct een beter rendement op. Let dus niet alleen op het vermogen (uitgedrukt in Wp) en de prijs van het paneel, maar ook op de kwaliteit: de energieopbrengst (kWh).

3.    De omvormer

Een omvormer is een kastje dat de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen omzet in bruikbare elektriciteit. Bij dit omzetten gaat altijd wat elektriciteit verloren. De hoeveelheid hangt af van de omvormer die u gebruikt en de dimensionering t.o.v. de zonnepanelen. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een zonne-energiesysteem op twee dingen te letten:

1. De efficiëntie van de omvormer
Hoe efficiënter, hoe beter. En dat is belangrijk, want de omvormer heeft direct invloed op de terugverdientijd.

2. De nominale vermogensverhouding
Dit is de verhouding tussen het vermogen van de panelen en het vermogen van de omvormer. Voor optimale prestaties moet dit gemiddeld tussen de 90% en 110% liggen, afhankelijk van het ontwerp.
U berekent dit zo: vermogen omvormer/Wp vermogen zonnepanelen. Vraag de installateur altijd om te onderbouwen waarom er voor een bepaald type omvormer met een bepaald vermogen wordt gekozen. Zo bent u verzekerd van de maximale opbrengst en levensduur van de omvormer.

4.    Europese ondersteuning fabrieksgarantie

Net als bij iedere grote aankoop is het slim om te controleren wat de garantie is op de panelen en omvormer. Kijk goed of de fabrieksgaranties worden ondersteund en hoe garantieclaims worden behandeld. Let bijvoorbeeld op het land van herkomst. Europese claimbaarheid beperkt zich tot bedrijven die hun producten in Europa fabriceren en bedrijven die producten in het Europese handelsverkeer brengen. In dat laatste geval wordt de importeur gezien als producent, maar deze kan niet worden aangesproken op de fabrieksgaranties die opgesteld zijn door de oorspronkelijke producent. Wanneer een producent, of andere partij in de keten, buiten Europa gevestigd is, is het vaak onmogelijk om garantie te verhalen.

5.    Vermogensgarantie en productgarantie

Vermogensgarantie en productgarantie zijn twee belangrijke zaken om inhoudelijk rekening mee te  houden bij de garantievoorwaarden. De vermogensgarantie bepaalt de maximale degradatie van het zonnepaneel per jaar. Het ene paneel gaat in vermogen sneller achteruit dan het andere. Panelen met de laagste degradatie per jaar en de garantie hierop leveren het meeste rendement op. Het is dus eigenlijk verstandiger hierop te letten dan op de prijs. De productgarantie spreekt voor zich: hoe lang heb je garantie op je zonnepaneel?

6.    Het montagesysteem

Waar plaats je het zonnepaneel? Op het dak of op de grond? En hoe bevestig je het? Het  montage-systeem is een belangrijk onderdeel dat vaak wordt vergeten of er wordt bewust op bespaard. Wees er zeker van dat het systeem bouwkundig gecertificeerd is voor het gebied waar u woont. Goede systemen zijn gecertificeerd voor harde wind, zodat er bij een zware storm geen problemen ontstaan. 

7.    De installateur

Het is belangrijk om zeker te weten dat u met een gespecialiseerde installateur te maken hebt. Check of de installateur is aangesloten bij Zonnekeur of SGZE. Een getraind en gecertificeerd installatiebedrijf levert maatwerkadvies en zorgt ervoor dat het zonne-energiesysteem volgens geldende wet- en regelgeving werkt. De minimale norm is NEN1010, en bij voorkeur ook NEN 7250. Voordat u de offerte ondertekent, moet er iemand langs zijn geweest om de situatie te bekijken. Waar loopt bijvoorbeeld het kabeltraject en welke aanpassingen zijn nodig in de meterkast? Zo bent u er zeker van dat het zonne-energiesysteem op de juiste manier wordt gemonteerd en dat de garantie in orde is.

8. De omgevingsvergunning

Het plaatsen van zonnepanelen op, aan of bij een monument en ook op alle panden in het beschermd stadsgezicht is vergunningplichtig.
Er gelden ook regels voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak zelf. De zonnepanelen moeten onder andere donker zijn, regelmatig gerangschikt worden binnen de contouren van het dakvlak en met minstens 0.5 m afstand tot alle dakranden geplaatst worden.
Omdat niet altijd even duidelijk is wat per pand de mogelijkheden zijn, is het aan te raden om eerst contact op te nemen met monumentenzorg via telefoonnummer 14 010 of via de mail: monumenten@schiedam.nl.
 

 

 

Vraag het de adviseur

Heeft u een vraag voor een adviseur? Vraag een gratis gesprek aan. Dit gesprek kan zowel telefonisch, digitaal of via een huisbezoek.

Vraag een gesprek aan