Het Paleisje

Her en der in de oude wijken staan panden er als paleisjes bij. Neem bijvoorbeeld de Oostsingel: een straat met veel kleinere eengezinswoningen uit begin 1900. De geveltjes verschillen, maar wat opvalt is dat de straat er goed uitziet. Het houtwerk zit netjes in de verf, het metselwerk ziet er keurig uit en vaak fleurt een struik naast de voordeur de straat op. Het pand aan de Oostsingel 60 staat er helemaal picobello bij.  De eigenaren hebben een grootscheepse renovatie achter de rug. Eigenlijk moest alleen de oude houten vloer worden vervangen. Uiteindelijk zijn er behalve een vloer nieuwe kozijnen en velux dakramen bij gekomen, is een muur goed geïsoleerd en het dak gerepareerd. 
Paulus Kerpels en Wilma van Reeven wonen heerlijk aan de Oostsingel: in een prettig huis met een tuin van zeker achttien meter aan de achterkant, vlakbij de binnenstad en op loopafstand van het station. Voor de studerende kinderen die af en toe nog thuis slapen, is dat ideaal. Maar na dertig jaar wonen was het huis toe aan een opknapbeurt. “Het dak is vernieuwd en drie meter verlengd voor een extra slaapkamer. Ook is de serre onder handen genomen. Bovenal moest er echt een nieuwe vloer in de woonkamer komen. Daar dreigden we doorheen te zakken.”

Goedkope lening

Een afspraak met het Servicepunt Woningverbetering was snel gemaakt. Volgens Paulus Kerpels maakt de goedkope lening met korting op de marktrente de stap om het huis goed op te knappen, wel makkelijker. “Het is erg positief dat je de lening in twintig jaar tijd terug mag betalen. Dat drukt de kosten aanzienlijk.”

Een nieuwe vloer leggen, betekent wel een inbreuk op het gezinsleven. Via planken over het verse beton kon men wel naar de keuken of de trap naar boven lopen. Maaltijden werden in de tuin opgediend; gelukkig was het volop zomer. Behalve een nieuwe vloer zijn enkele muren geïsoleerd. Ook zijn de kozijnen aan de straatkant vervangen. “Weliswaar is het kunststof maar we hebben de ramen volgens de oude tekening kunnen behouden, met bovenlichten. De gemeente dreigde eerst moeilijk te gaan doen over ventilatieroosters die niet op de oorspronkelijke tekening stonden en waarvoor we een vergunning zouden moeten aanvragen. Nadat een inspecteur het raam heeft gecontroleerd, kregen we toestemming.”

Al met al is het echtpaar zeer tevreden over de woningverbetering. Het huis is warmer, comfortabeler en de stookkosten zijn lager.  “De komende jaren wonen wij weer in een paleisje.”