Sparen voor onderhoud

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is wettelijk verplicht een spaarpot te hebben om onderhoud (op termijn) van de gezamenlijke delen te kunnen betalen. De leden van de VvE storten maandelijks een vaste bijdrage op een bankrekening op naam van de VvE. Een deel van deze bijdrage gaat op aan jaarlijkse kosten voor bijvoorbeeld de gezamenlijke opstalverzekering, de kosten van de bankrekening, jaarlijks onderhoud. Wat overblijft kan gespaard worden voor het groot onderhoud op termijn. 

Lekkages, betonrot en houtrot brengen veel ellende en hoge kosten met zich mee. Een Onderhoudsfonds voorkomt dat eigenaren ineens een groot bedrag moeten opbrengen als er plotseling onderhoud nodig is. Stel ook samen met de mede-eigenaren van de VvE een Meerjaren OnderhoudsPlan (MOP) op. In dit MOP staat precies welk onderhoud meteen nodig is en welke werkzaamheden u later kunt laten doen.

Het is belangrijk een pand op orde te houden. Behalve dat het fijn is om in een goed onderhouden pand te wonen, behoudt uw appartement zijn waarde. Wanneer een eigenaar de woning verkoopt, blijft de bijdrage van die eigenaar in het Onderhoudsfonds van de VvE. Een gevulde onderhoudspot bij een VvE is vaak een extra verkoopargument. De koper hoeft zich geen zorgen te maken over onverwachte uitgaven.

In de splitsingsakte en het splitsingsreglement kunt u zien hoe de jaarlijkse bijdrage bij uw VvE is geregeld. 

Om na te gaan welke mogelijkheden uw huis biedt, kunt u contact opnemen of een afspraak maken met één van de adviseurs van het Servicepunt Woningverbetering.