11 anti-inbraaktips

Inbrekers over de vloer. Dat is huisbezoek waar niemand op zit te wachten. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. In Nederland gniept elke tien minuten zo’n hufter naar binnen. Dat komt neer op 144 inbraken per dag. En, volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS), komen één op de vijf inbrekers binnen een jaar weer terug bij dezelfde woningen. Dat komt omdat inbrekers dan weten dat de gestolen spullen zijn vervangen door nieuwe. Tijd om maatregelen te nemen. Daarom hebben we 11 anti-inbraaktips voor je opgesteld. 

Anti-inbraaktip 1: Zorg voor goede sloten

Zit niet op je centen als het gaat om de aanschaf van goed hang- en sluitwerk. Verouderde sloten zijn gemakkelijk open te breken. Het is dus verstandig om oude sloten te vervangen. Regel voor alle (garage) deuren, ramen, schuifpuien en eventuele lichtkoepels een veilig slot. En, wellicht vanzelfsprekend, maar het gebeurt: Sluit altijd alle deuren en ramen (en dus ook op slot) als je de deur uitstapt. Ook al ben je maar eventjes weg - al is het maar voor een paar minuten - onthoud: een inbreker heeft maar 30 seconden nodig om je woning in te komen. Inbraken gebeuren echt niet alleen 's nachts.

Anti-inbraaktip 2: Geen sleutel onder de deurmat

Wellicht weer zo’n open deur die we intrappen, maar nu we toch zo lekker bezig zijn: iedereen kent deze plekjes, inbrekers ook. Een sleutel onder de deurmat of onder een bloempot lijkt misschien handig. Maar doe het niet. Nu we het toch over sleutels hebben: hebben je buren een sleutel van jouw woning? Hang daar nooit een label aan. Dat geldt natuurlijk vice versa. Je kunt het inbrekers ook té gemakkelijk maken ;-)

Anti-inbraaktip 3: Zet je inbrekers in het zonnetje

Misschien is dit wel de meest efficiënte inbraakpreventie maatregel om in te zetten: verlichting. Inbrekers houden er niet van om in het zonnetje gezet te worden. Zorg voor verlichting buiten. Overweeg lampen met een bewegingsmelder, of werk met lampen die werken op een tijdschakelaar. Hang de lampen op een plek op die lastig te bereiken zijn, zodat ze niet gemakkelijk te vernielen zijn. Ook als je niet thuis bent, is het belangrijk om een paar lichten aan te laten. Of regel dit gemakkelijk met een tijdschakelaar.

Anti-inbraaktip 4: Hang camera’s op

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen camera’s rond hun huis hangen. Vaak kun je ze gemakkelijk aansluiten op je telefoon. Een Nest Cam Outdoor is een goed voorbeeld hiervan. Via het live beeld kun je direct zien of er iemand rondom jouw huis rondsluipt. Je hebt zelfs de mogelijkheid om via de app iets tegen de persoon te zeggen. Ben je ’s avonds alleen thuis en hoor je een vreemd geluid? Dankzij de infraroodfunctie zie je dan ook wat er gebeurt. De camera is zelfs zó slim, dat hij alleen een melding geeft wanneer er een mens in beeld is. Dan hoef je niet in de stress te schieten wanneer de buurjongen weer eens de bal je tuin in heeft getrapt.

Anti-inbraaktip 5: Pas op voor de hond

Honden zijn populair als huisdier, maar niet bij inbrekers. Honden hebben het vaak meteen in de gaten als er iemand rond je huis beweegt. Ben je meer een kattenmens? Plaats een bordje ‘pas op voor de hond’ aan je hek of voor je raam, ook al heb je er geen. Dat schrikt inbrekers af. Er zijn ook elektrische apparaten te koop die door beweging aangaan en blaffen zoals een hond.

Anti-inbraaktip 6: Knock-knock. Who’s there?

Hou je niet van verrassingen? Hoewel deurspionnen (met camera) geen inbreker tegenhouden, hebben ze wel een effect op inbraakpreventie. Je weet altijd voor wie je de deur open doet. Het monteren van een Nes Videobel kan dan het antwoord zijn waarop je hebt gewacht. Ook met dit apparaat heb je de mogelijkheid om te praten tegen degene die voor de deur staat, bezit hij een infrarood camera voor als het donker wordt en hij meldt het alleen als er een mens voor de deur staat.

Anti-inbraaktip 7: Laat geen sleutels in deuren en ramen

Laat nooit sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Vooral wanneer je een raampje in je voordeur zit is deze tip van belangrijk. Een inbreker tikt zo’n raampje gemakkelijk in en kan dan met je eigen sleutels de woning binnendringen. Dit zelfde geldt voor je ramen. Als je een slaapje gaat doen, draai dan de sloten altijd dicht op het nachtslot. De meeste inbrekers laten zich niet afschrikken door de wetenschap dat er iemand thuis is. 

Anti-inbraaktip 8: Een anti-inbraakstrip plaatsen

Een niet afgesloten deur of raam kan soms binnen enkele seconden worden geopend met een zogenaamde flipperkaart. Dit is niet mogelijk als je een anti-inbraakstip hebt geplaatst. Ook kunnen ze met een koevoet niet meer de deur forceren. 

Anti-inbraaktip 9: Op vakantie

Ga je op vakantie? Laat dan iemand de gordijnen ’s ochtends open doen en ’s avonds weer dicht. Laat wat vaat staan of wat spullen liggen, dat geeft een bewoonde indruk. Sommige inbrekers passen ook trucjes toe zoals een takje tegen de deur te plaatsen. Als het takje de volgende dag niet verplaatst is, weten ze dat iemand niet thuis is. En laat ook regelmatig je postvak legen door iemand. Een stapel post wijst op afwezigheid.

Anti-inbraaktip 10: Maak het inbrekers niet te makkelijk

Veel inbrekers komen de woning binnen via de eerste verdieping. Maak het ze niet gemakkelijk door een ladder of een vuilcontainer in de tuin te laten staan. Zorg ook dat er nooit waardevolle spullen in het zicht liggen. Je vraagt om moeilijkheden wanneer je je nieuwe dure laptop voor een raam zet. Overweeg een verankerde kluis voor waardevolle spullen. Leg je waardevolle spullen ook niet op één plek in het huis, maar verspreid ze. Inbrekers gaan vliegensvlug te werk.

Anti-inbraaktip 11: anti-inbraakfolie

Inbrekers zullen vaak eerst proberen om via het raam binnen te komen. De ramen zijn een zwakke plek, omdat ze gemakkelijk in te tikken zijn. Er is speciaal anti-inbraakfolie op de markt, waardoor je raam de eigenschappen krijgt van gelaagd glas. Gelaagd glas is niet hetzelfde als dubbel glas en is vergelijkbaar met het glas van een autoruit. Als daar een steentje tegenaan komt zal nooit je gehele ruit breken, maar slechts een ster of barst ontstaan. Anti-inbraakfolie zorgt ervoor dat het raam niet uiteenvalt bij een breuk. De inbrekers worden daardoor vertraagd, en daar houden ze nou eenmaal niet van. Anti-inbraakfolie in combinatie met veilige sloten maken je huis vele malen veiliger.

Vraag het de adviseur

Heeft u een vraag voor een adviseur? Vraag een gratis gesprek aan. Dit gesprek kan zowel telefonisch, digitaal of via een huisbezoek.

Vraag een gesprek aan